Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir’in Bornova İlçesinde 5 Bin Yıllık Tanrıça Heykeli Bulundu !

İzmir’in Bornova ilçesinde Yassıtepe

İzmir’in Bornova ilçesinde Yassıtepe Höyüğü’nde kazı çalışmaları devam ederken, 5 bin yıllık pişmiş toprak malzemeden yapılmış tanrıça heykelciği bulundu.

İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan Yassıtepe Höyüğü’nde, Midilli Adası’ndakilere göre 500 yıl daha eski olan 5 bin yıllık tanrıça heykelciği bulundu.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bulduğumuz tanrıça heykelciği Midilli’dekilerden 500 yıl daha eski döneme ait. Bu eser, kültürel etkileşimin Kuzey Ege Adaları hatta Balkanlar’a doğru olduğunu göstermekte.” dedi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretmeni Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin konuyla ilgili yaptığı açıklamada;

Yeşilova kazılarıyla birlikte sürdürdüğümüz Yassıtepe‘de ele geçirilen önemli eserlerden biri, pişmiş toprak kadın heykelciği oldu. Çıplak olarak betimlenmiş.

Saçları arka taraftan toplanmış. 5 bin yıllık bir yerleşimin içerisinde bu eserin çıkmış olması daha da önemlisi, benzerlerinin Midilli Adası‘nda olması. Ege adalarından Midilli’deki Thermi Kenti‘nde benzerleri var. Hatta burada daha çok miktarda benzerleri orada mevcut.

Ancak bizim bulduğumuz eser, Midilli’dekilerden 500 yıl daha önceki döneme ait. Bu eser kültürel etkileşimin Kuzey Ege Adaları hatta Balkanlar’a doğru olduğunu göstermektedir.

Eser 10 santim boyunda. Pişmiş topraktan yapılma. Kollarını iki yana açmış, göğüsleri açıkta bırakılmış, kalın bir hale şeklindeki saçı arkadan toplanmış, bir tanrıçayı simgeliyor. Zemine koyduğunuzda kaide şeklinde durabiliyor.

Doğurganlığı temsil ediyor. Şu an kadınla tasvir edilen Anadolu tanrıçalarından biraz farklı. Daha ince zarif yapılmış.”

Şeklinde ifadelere yer verdi.