Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSRAİL, FİLİSTİNE KARŞI FOSFOR BOMBASI MI KULLANDI?

İsrail, Filistin’e karşı fosfor

İsrail, Filistin’e karşı fosfor bombası mı kullandı? Fosfor bombası nedir? Fosfor bombası ne işe yarar? Fosfor bombası kullanmak yasak mı? Fosfor bombası kullanmak neden yasak? gibi soruların cevabını bu haberimizin altında açıklayacağız.

Hamas’ın 7 Ekim tarihinde İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrasında saldırıya karşılık veren İsrail Ordusu’nun fosfor bombası kullandığı iddia ediliyor. Pekala fosfor bombası nedir? neden yasak?

FOSFOR BOMBASI NEDİR?

Fosfor bombası diğer adı ile beyaz fosfor adı verilen bomba, düştüğü yerde yangın çıkarma özelliğine sahip Fosfor elementinin bir alotropudur.

Fosfor bombası insan vücudundaki etkisi büyüktür. Dumanını teneffüs eden insanın ciğerlerinde ani yaralar oluşur ve havasızlıktan boğulmasına yol açar. Aynı zamanda vücudu içten dışa doğru yanar. Elbisesine zarar vermeyen madde vücudun içinden cilde kadar yakar. Yanma reaksiyonu başladığında artık durdurulamaz.

FOSFOR BOMBASI NEDEN YASAK?

Fosfor bombası atıldığında insan vücudu ile temas ettiğinde, dumanını teneffüs eden insanın ciğerlerinde ani yaralar oluşur ve havasızlıktan boğulmasına yol açar. Aynı zamanda vücudu içten dışa doğru yanar. Elbisesine zarar vermeyen madde vücudun içinden cilde kadar yakar. Yanma reaksiyonu başladığında artık durdurulamaz. Bu nedenden dolayı fosfor bombası 1980 Konvansiyonel Silahlar Komisyonu kapsamına girmediği için kullanımı yasaktır.

İSRAİL FİLİSTİN’E  KARŞI FOSFOR BOMBASI KULLANDI MI?

İsrail ile Hamas arasında çıkan çatışmalarda korkunç bir gerçek ortaya çıktı. İsrail’in Filistinlilere karşı beyaz fosfor bombası kullandığına dair açıklama yapan Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor” dedi.

Öte yandan Gazze’nin kuzeyinde bulunan Kerame bölgesinde kullandığını belirten Cenevre Merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (EURO-MED) Başkanı Abdu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail askerleri güçlerinin Gazze’nin kuzeybatısında nüfusun yoğun olduğu bölgelerde fosforlu silahların kullandığını ifade etti.