Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İran’nın Yeni Cumhurbaşkanı Türk Asıllı Pezeşkiyan

İran’da ikinci tura kalan

İran’da ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini reformist aday Mesud Pezeşkiyan kazandı. Pezeşkiyan, oyların % 53,7’sini alarak ülkenin 9’uncu Cumhurbaşkanı oldu.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, düzenlemiş olduğu basın toplantısında, dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun oy sayımının bittiğini açıkladı.

  “30 MİLYON SEÇMEN SANDIK BAŞINA GİTTİ”

Ülkede yaklaşık olarak 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını aktaran İslami, Pezeşkiyan’ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını belirtti. Buna göre Pezeşkiyan’ın oy oranı % 53,7 oldu.

İslami, muhafazakar Said Celili’nin ise oyların 13 milyon 538 bin 179’unu aldığı aktarıldı. Celili’nin oy oranı ise %44,4’te kaldı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı ise % 49,8 oldu.

“PEKİ MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR ?”

Mesud Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954’te Mahabad şehrinde, İranlı Türk bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Soyadı Farsça’da “Doktorlar” manasına gelen Pezeşkiyan, Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1980 ve 1988 yılları arasında yapılan İran-Irak savaşında hem muharip hem de doktor olarak görev yaptı.

İran Sağlık Bilimleri Üniversitesinden 1993 yılında kalp cerrahisi yan dal uzmanlığını alan Pezeşkiyan, sonrasında kalp cerrahisi uzmanı oldu ve 1994 ile 1999 yılları arasında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü olaraka görev yaptı.

Hatemi döneminde 2001’de Sağlık Bakanı olarak atandı ve 2005’e kadar görevde kaldı.

2008’de yapılan Genel Seçimlerde Tebriz Milletvekili olarak Meclise girmeyi başaran Pezeşkiyan, o zamandan bu yana Tebriz’i temsilen görev yaptı.

2016’da İran Meclis Başkan Yardımcısı olarak 4 yıl görev yaptı.

 

Pezeşkiyan, 1 Mart’ta yapılan Milletvekili Seçimlerinde Tebriz’den birinci sırada Meclise girmeyi başardı.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reis’in hayatını kaybetmesi sonrasında 1 yıl öne alınan Cumhurbaşkanı seçimi için adaylık başvurusu yapan Pezeşkiyan, seçimlerde reformistlerin tek adayı olarak yarıştı.