Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye-Kuzey Irak Arasındaki Petrol Sevkiyatı Yeniden Başlıyor

Türkiye ile Kuzey Irak

Türkiye ile Kuzey Irak arasında çıkan anlaşmazlıklar sonrasında petrol sevkiyatını durduran Kuzey Irak, uzun bir süre sonra yeniden Türkiye ile anlaştıklarını duyurdu.

Türkiye ile Kuzey Irak arasında yaşanan anlaşmazlık ve konunun Tahkim Mahkemesi’ne taşınmasının ardından Türkiye’ye petrol sevkiyatı Kuzey Irak tarafından durdurulmuştu. İki ülke arasında anlaşma sağlanması konusunda açıklama yapan Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdullgani, “Kuzey petrolünün ihracının devamı konusunda Türkiye ile anlaştık” dedi.

TÜRKİYE 1,4 MİLYAR DOLAR TAZMİNAT ÖDEMEYE MAHKUM EDİLMİŞTİ

Kuzey Irak, Bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye arasında Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattında ihraç etmesine Ankara izin vermişti. İki ülke arasında anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle 2014 yılında Türkiye aleyhine dava açılmıştı.

Söz konusu dava Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne taşınmış ve Bağdat yönetimi lehine karar verilmişti. Karar sonrasında Türkiye 1.4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Türkiye’de söz konusu iddiaları reddedip, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan açıklama yapmıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şu şekilde;

Bu dava aslında, Irak Merkezi Hükümeti ile yine Irak’ın anayasa bir birimi olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında yıllardır süregelen petrol yönetimi hakkı uyuşmazlığının bir yansımasıdır. Ülkemiz, Irak’ın birliğine ve toprak bütünlüğüne her zaman saygı göstermiş, hem Irak’ın hem de bölgenin politik ve ekonomik istikrarı için çaba sarf etmiştir. Davanın gelinen bu aşamasında hakem heyeti, Irak’ın beş talebinden dördünü reddetmiştir. Ülkemizin taleplerinin ise büyük çoğunluğunu kabul ederek Irak’ın bu ihlaller sebebiyle Türkiye’ye tazminat ödemesine hükmetmiştir.

Yaşanan olaylar sonrasında IKBY’den Türkiye’ye petrol sevkiyatı 23 Mart tarihinde durdurulmuştu.

İki ülke arasında uzun zamandır sürdürülen diplomatik temaslar sonuç buldu ve Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulgani, Erbil’den açıklama yaptı.

Abdulgani yaptığı açıklamada, “IKBY petrolünün ihracatının devamı konusunda Türkiye ile anlaştık” ifadelerini kullandı.