Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Etna Yanardağı Yine Lav Püskürttü

İtalya’nın güneyindeki Etna Yanardağı,

İtalya’nın güneyindeki Etna Yanardağı, son haftalardaki volkanik faaliyetinin ardından geceden sabah erken saatlere kadar bir kez daha lav püskürttü.

İtalya’da son zamanlarda volkanik patlamaların yaşandığı Voragine isimli krater, gece saatlerinde bir kez daha kül ve lav püskürtmeye başladı. Kraterdeki volkanik patlamalar, sabahın ilk saatlerine kadar devam etti.

İtalyan medyasında yer alan haberlerde Etna’daki volkanik patlamalar nedeniyle Katanya Fontanarossa Havalimanı’na inmesi gereken bazı uçakların, Palermo’ya yönlendirildiği, bazı uçuşlarda ise rötarların olduğu belirtildi.

Etna’daki bu volkanik patlamalara rağmen havalimanının hava trafiğine kapatılmadığı ifade edildi.

ETNA’NIN DENİZ SEVİYESİNDEN YÜKSEKLİĞİ ARTTI

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsüne bağlı Etna Gözlemevi’nin son aktardığı bilgiye göre, 2021’den bu zamana herhangi bir patlamanın olmadığı Etna’nın, Voragine kraterinde haziranın son haftasından bu yana devam eden volkanik patlamalar sonucunda deniz seviyesinden yüksekliği arttı.

Son zamanlarda çokça kül ve lav püskürten Voragine kraterinin yüksekliğinin biriken lavlar sebebiyle 3 bin 369 metreye ulaştığı ve yanardağın en aktif kraterlerinden olan 3 bin 347 metre yüksekliğindeki güneydoğu kraterini geçtiği belirlendi. Voragine kraterinde özellikle 5-7 Temmuz’daki yoğun volkanik faaliyetlerin ardından yapılan ölçümlerde seviyesinin yükseldiği tespit edildi.

Son zamanlardaki kül, lav püskürtme, lav akışı ve sarsıntılar gibi volkanik faaliyetlerin sıkça gözlendiği Etna Yanardağı, Avrupa Kıtası’nın en yüksek aktif yanardağı özelliğini taşıyor.