Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2026 Nato Zirvesi Türkiye’de Yapılacak

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da düzenlenen NATO 75. Yıl Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Yayımlanan sonuç bildirgesinde 2026 yılında yapılacak zirvenin Türkiye’de yapılacağı açıklandı. Ayrıca 2025’teki Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı da Türkiye’de gerçekleşecek. İlk gün oturumu sonunda konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna ile dayanışma mesajı verdi. Çin, Kuzey Kore ve İran’ın ise Rusya’ya destek vererek savaşı uzattığını söyledi.

NATO 75. Yıl Liderler Zirvesi’nde ilk gün sona erdi. ABD’nin Washington’da düzenlenen NATO Liderler zirvesinin sonuç bildirgesinde, Hollanda’nın 2025’teki zirveye ev sahipliği yapmasının ardından 2026’daki zirvenin Türkiye’de olacağı paylaşıldı.

UKRAYNA’YA 40 MİLYAR AVROLUK YARDIM 

Bildirgede, ittifakın Ukrayna’yı ” NATO üyeliği de dahil olmak üzere tam Avrupa-Atlantik entegrasyonuna giden geri dönüşü olmayan yolda” desteklemeye devam edeceği belirtilerek, müttefiklerin gelecek sene içinde Ukrayna’ya asgari 40 milyar avroluk askeri yardım finansmanı sağlamayı planladığı kaydedildi.

“RUSYA’NIN UKRAYNA’DAKİ SAVAŞINI KOLAYLAŞTIRAN VE DOLAYISIYLA UZATAN HERKESİ KINIYORUZ”

Tüm ülkelere Ukrayna’da Rusya’ya hiçbir şekilde yardım etmeme çağrısı yapılan bildirgede, Belarus, Kuzey Kore, İran ve Çin’in adları zikredilerek, “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını kolaylaştıran ve dolayısıyla uzatan herkesi kınıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadelenin, NATO’nun kolektif savunması açısından vazgeçilmez olmaya devam ettiği ifade edilen bildirgede, “Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehdit ve zorluklara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz.” denildi.

Bildirgede, Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgeleri İttifak açısından stratejik öneme sahip olduğuna da vurgu yapılarak, NATO’nun bölgenin güvenliğine ve istikrarına güçlü bir şekilde bağlı olduğunun altı çizildi.