Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’den KKKA Aşısında Sevindiren Gelişme

Türkiye’de Kırım Kongo Kanamalı

Türkiye’de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, dünyada ilk olarak FAZ-1 aşamasından FAZ-2 aşamasına geçiş çalışmaları başlandı.

Türkovac’ı geliştiren Kayseri Erciyes Üniversitesi, KKKA aşısında da bir ilki başardı.

Erciyes Üniversitesi bünyesinde çalışmalarına devam eden ve Türkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli başkanlığındaki Aşı Araştırmaları Merkezi’nde çalışmalar kesintisiz sürerken Rektör Prof. Dr. Fatih Altun sürdürülebilirliğin sağlanması için Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nün kurulduğunu açıkladı.

Rektör Altun, “Bilim dünyasında yeni araştırmalar, yeni buluşlar devam etmek zorunda. Kırım Kongo Kanamalı Ateş virüsü ateşli hastalığı, bizim halk arasında ifade ettiğimiz kene ısırmasıdır. Aykut hocamız bununla ilgili çalışmalarını belirli bir noktaya getirmişken koronavirüs sürecinde ara vermek suretiyle Türkovac aşısı için bütün enerjisini yoğunlaştırdı.” dedi.

“Birinci FAZ için de gerekli çalışmalar tamamlanmış durumda. Dünyada bu anlamda Kırım Kongo Kanamalı Ateş virüsü ile ilgili birinci FAZ aşamasını tamamlamış ilk aşı olarak geçiyor.” ifadelerini kullanan Altun, “Bununla ilgili elde edilecek sonuçların değerlendirilmesinden sonra ikici FAZ aşamasında da çalışmalarımızı devam ettirmiş olacağız. Bu süreçler normal seyrinde gittiğinde çok uzun olmayan zamanda bu aşıyı başta ülkemize ve insanlığa kazandırmış olacağız.” diye konuştu.

AŞI İNSANLARDA DENENECEK

FAZ-2 çalışmalarının gönüllüler üstünde devam edeceğini kaydeden Altun, aşıların insanlar üzerinde deneneceğini söyledi.

“İkinci FAZ ‘da gönüllü sayısının biraz daha artması gerekiyor. Onların gönüllü olarak aşının incelenmesi sürecine dahil olması gerekecek.” diye konuşan Altun, şu şekilde devam etti:

“Bunun tabi biraz zorlukları var. Çünkü kene ısırmasına bağlı gelişebilecek süreçlerde bu FAZ çalışması devam edecek. Bu da bizim için sayı çok az olduğundan dolayı dezavantaj olarak gözükmekle beraber bu çalışmalarda aşının özellikle kene ısırmasından sonra yaşanan kanla ilgili rahatsızlıklardan tedavi süreçlerinde hangi sonuçlar elde ettiğimiz de ikinci FAZ ‘la birlikte görmüş olacağız. Elde edilecek sonuçlara göre üçüncü FAZ ve seri üretimiyle birlikte hayata geçmesi gündeme gelmiş olacak.” dedi.