Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Bankası, Suudi Arabistan İle 5 Milyar Dolarlık İşlemi Sonlandırdı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası,

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık depo alım işleminin sonlandırıldığını açıkladı. Konuya dair Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rezervlerin güçlendiğini belirterek, “Dış yükümlülükleri azaltıyoruz.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, rezerv yönetimi kapsamında dış yükümlülüklerinin azaltılması amacıyla uluslararası depo alım işlemlerinin gözden geçirildiğini duyurdu.

Bu kapsamda, 2023 yılında Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işlemi karşılıklı anlaşma ile sonlandırıldı.

Açıklamada, “Son dönemde depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerimizde yaklaşık 7 milyar ABD doları karşılığı iyileşme sağlanmıştır.” denildi.

5 milyar dolarlık depo işlemine yönelik anlaşma Mart 2023’te imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından TCMB’ye 5 milyar dolarlık mevduat yatırmıştı.

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rezervlerin güçlendiğini belirterek, “Dış yükümlülükleri azaltıyoruz.” dedi.

Bakan Şimşek, şu sözleri kullandı:

“Programımızla artan dış kaynak girişi, ters dolarizasyon ve azalan dış finansman ihtiyacı sonucunda rezervlerimiz güçlendi. Bu sayede dış yükümlülükleri azaltıyoruz.

Suudi Arabistan ile ekonomik ve finansal konulardaki işbirliğimiz devam edecek.”