Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Şimşek: “Cari Açık Sorun Olmaktan Çıkıyor”

Hazine ve Maliye Bakanı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “İstikrar, güven ve dayanıklılık artırıyor, cari açık önemli bir sorun olmaktan çıkıyor. Dış borcun milli gelire oran düşüyor ve rezerv birikimi hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

“YILLIK CARİ AÇIK 2022 HAZİRANDAN SONRA EN DÜŞÜK SEVİYEDE”

İstikrar, güven ve dayanıklılık arttığını, cari açığın da önemli bir sorun olmaktan çıktığını aktaran Mehmet Şimşek şu sözleri kullandı:

“Dış borcun milli gelire oranı düşüyor ve rezerv birikimi hızlanıyor. Yıllık cari açık mayısta 25,2 milyar dolarla 2022 yılı Haziran ayından sonraki en düşük seviyesine geriledi. Cari açıktaki düşüşün yanı sıra olumlu dış finansman görünümü devam ediyor. Yılın ilk beş ayında portföy girişi 19,1 milyar dolara ulaştı.”

“DIŞ FİNANSMAN İHTİYACINI KALICI OLARAK DÜŞÜRECEĞİZ”

Türkiye’nin dış finansman ihtiyacını kalıcı bir şekilde düşürüleceğini vurgulayan Bakan Şimşek şöyle devam etti:

“Bankacılık ve reel sektörün uzun dönem dış borç çevirme oranları geçen sene ocak-mayıs dönemindeki %97 ve %73 seviyesinden bu yılın aynı döneminde sırasıyla %160 ve %123’e yükseldi. Cari açığın milli gelire oranının ikinci çeyrekte %2,5’in altına gerilemesini bekliyoruz. Yapısal reformlarla ekonomik dönüşümü gerçekleştirerek sürdürülebilir cari açığa ulaşacağız. Böylece ülkemizin dış finansman ihtiyacını kalıcı olarak düşüreceğiz.”