Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin En Karanlık Gecesi! 15 Temmuz’un Üzerinden 8 Yıl Geçti!

15 Temmuz darbe girişiminin

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden tam 8 sene geçti. Askerler ve sivil toplamda 252 kişinin darbeciler tarafından şehit edildiği Cumhuriyet tarihinin en uzun gecesi sayılabilecek darbe girişimi esnasında ülkenin dört bir yanında örnek bir milli duruş sergilendi. İşte o geceye ait detaylar…

Zaman 15 Temmuz 2026 saat 14.00 sularında Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli bir binbaşı Yenimahalle’deki  Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bölgesine giderek darbe girişimi olacağı hakkında ihbarda bulundu.

Bu ihbar üzerine MİT Müşteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanlığı’na geçti. Yapılan kritik toplantıda, Kara Havacılık Komutanlığı’ndan 3 helikopterin izinsiz uçış yapacağı bilgisi alındı. Bilginin araştırılmasına, şüphelilerin gözaltına alınmasına karar verildi. Kışlalardan tank ve zırhlı araçların çıkışları yasaklandı. İkinci bir mere kadar askeri uçuşlar iptal edildi.

DARBE SAATİNİ ERKENE ÇEKTİLER

O gece Genelkurmay Karargahı’nda, üniformalı sinsi düşmanlarda da olan bitenleri takip ediyorlardı. Komuta Kademesi’nin etrafında üst düzey darbeci isimler de vardı. MİT Müşteşarı Hakan Fidan’ın gelişiyle, darbe planının deşifre olduğu anlaşılınca kritik bir karar verdiler. Darbe saatini gece 03.00’ten erkene çektiler.

AKAR DARBE BİLDİRİSİNİ İMZALADI

Hakan Fidan bölgeden ayrıldıktan sonra, darbeciler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın odasını bastılar. Darbenin başladığını bildirdiler. Ancak Hulusi Akar, bu duruma sert tepki gösterdi. Önüne konan darbe bildirsini imlamadı. Bunun üzerine kemerle boğazı sıkılarak, derdest edildi. Akıncı Üssü’ne götürüldü. Ayrıca darbeci teröristler Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler’i de aynı şekilde rehin aldılar.

BAŞBAKAN’DAN AÇIKLAMA

Tüm herkes neler olduğunu sorguluyordu. İlk yanıt ise, canlı yayına bağlanan Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, “Doğrusu bir kalkışma üzerinde duruyoruz. Belliki emir komuta zinciri olmadan, askerin içerisindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu. Vatandaşlarımın ve milletim bilsin ki demokrasiye herhangi bir zarar getirecek faaliyetlere izin verilmeyecek.” ifadelerini kullandı. O dakikalarda İstanbul Eminiyet Müdürlüğü’ndan gelen telefonda, sıkıyönetim ilan edildiği, dönemin emniyet müdürü Mustafa Çalışkan ve ekibinin teslim olması istendi.

ANKARA’DA ALÇAK UÇUŞ

Ve saatler 22.00 sularında ise Başkent Ankara’da savaş uçakları alçak uçuşa başladı. Darbecilerin hedefindeki en önemli yerlerin başında Milli İstihbarat Teşkilatı geliyordu. FETÖ’cü pilotlar helikopterlerle Ankara Yenimahallede’deki MİT yerleşkesini taramaya başladılar. İstanbul atatürk Havalima’da hareketliydi. Bir grup darbeci, tanklarla havalimanına gelerek Kontrol Kulesi’ni işgal etti. Uçuş trafiğini durdurdu. Saatler 23.00’ü gösterdiğinde bu kez hedef İstanbul Büyükşehir Başkanlığı binasıydı. İBB binasını basan darbeciler kendilerine direnen sivil halkın üzerine ateş açtı. 14 kişi darbecilerin silahından çıkan kurşunla şehit düştü.

TRT BİNASINA BASKIN

Hain darbecilerin işgal ettikleri ise bir başka kritik kurum TRT’ydi. 16 Temmuz’un ilk dakikalarında korsan bildiri okutuldu. Bunun üzerine TÜRKSAT üzerinden TRT’nin yayın akışı durduruldu.

ERDOĞAN AYRILDI, OTELİ BASTILAR

Aynı saatlerde Marmaris’te otelde tatilde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’na doğru hareket etti. Cumhurbaşkanı ayrıldıktan sonra ise darbecileri taşıyan helikopterler Marmaris’teki oteli bastı. Çıkan çatışmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruması Özel harekat polislerinden birkaçı şehit oldu.

UÇAKLAR BOMBA YAĞDIRDI

Biraz zaman sonra, onlarca vatandaşımıza ölüm yağdıran uçaklar darbenin merkezinden olan Akıncı Üssü havalandı. Sırasıyla, TBMM, Gölbaşı Polis Özal Harekat Daire Başkanlığı, Ankara Emniyeti ve TÜRKSAT’ı bombaladılar. Bombardımanlarda onlarca Özel Harekat Polisi ve siviller şehit düştü. Darbecilerin hedefindeki bir diğer isim Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’dı. Ünal dahil 17 general, Moda Deniz Kulübü’ndeki bir nikahtayken desdest edildi.

ERDOĞAN DARBECİLERE MEYDAN OKUDU

Darbe gecesinin dönüm noktası ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir televizyon programına telefonla bağlanması oldu. Erdoğan canlı yayına bağlanarak, “Milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum. Havalimanlarına davet ediyorum ve milletçe meydanlarda havalimanlarında toplanalım ve bunların o azınlık grubu tanklarıyla toplarıyla geldin, ne yapacaklarsa halka orda yapsınlar, halkın gücünün üstünde bir güç tanımadım bugüne kadar” dedi. Bu çağrı yüz binlerce vatandaşlarımızı caddelere, maydanlara akın ederek darbecilere karşı direnişini tetikledi. O direnişin en büyük sembollerinden biri köprülerde sergilendi. Darbeciler Boğaz Köprüsü’ndan gelen sivillerin üzerine uzun namlulu silahlarla eteş açıyordu.

CAMİLERDE SELALAR OKUNDU

Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye’nin tüm camilerinde sala’lar okunması için talimat verdi. Gazi Meclis darbecilere karşı dik durdu. Ankara’daki milletvekilleri Meclis’e koştu. Genel Kurul salonu açıldı. Bu direnişi takip eden darbeci alçaklar Meclis’i bombaladı.

ÖMER HALİSDEMİR, DARBENİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ

En çarpıcı anlardan biri ise Özel Kuvvetler Komutanlığı Karargahı’nda yaşanıyordu. Darbenin Özel Kuvvetler Komutanı olarak seçilen Semih Terzi, 02:16’da Şırnak Silopi’den Karargah’ı ele geçirmeye geldi.Ancak astsubay Ömer Halisdemir Terzi’yi vurarak darbe planının seyrini değiştirdi. Cumhurbaşkanı’nın Marmaris’ten ayrıldığını öğrenen darbeciler harekete geçti. Bomba yüklü F-16’lar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğu uçağı vurmak için havalandı.

MİLLETİMİZ OYUNLARI BOZARAK KAZANDI

Sabah 08.30 sularında Jandarma Genel Komutanlığı hain darbecilerden temizlendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi akar ve derdest edilen üst düzey komutanlar kurtarıldı.

MİT yapmış olduğu açıklamada, “Sistematik operasyon bitti, nokta operasyonuna geçtik, 1-2 saate tamamlanır” ifadeleri kullanıldı.  Darbenin planlayıcısı ve uygulayıcısı olan sivil ve askerlein çoğu yakalanara gözaltına alındı.

252 ŞEHİT

Tüm yurtta yaklaşık 21 saatte kontrol altına alınan darbe girişiminde asker ve sivil 252 kişi örgüt mensuplarınca şehit edildi. TRT’nin haberine göre yaklaşık 9 bin askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74’ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı kayıtlara geçti.