Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mustafa Kemal Atatürk’ün 57. Alay’a Verdiği Emirde Ne Yazıyor?

Mustafa Kemal Atatürk’ün 57’nci

Mustafa Kemal Atatürk’ün 57’nci Alay’a yazdığı mektup 108 yıl sonra deşifre edildi. Çanakkale savaşı sıralarında yazılan emirde Atatürk’ün “Alaya gerekirse tamamen ölerek süperlerin geri alınasını emrettim.” mesajını yazarak gönderdiği öğrenildi.

Çanakkale Savaşları Merkezi’nde dikkat çeken belgeleri arasında 19’uncu Fırka Kumandanı Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Haziran 1915 tarihinde Çanakkale Savaşları sırasında 57’nci Alay’a yazdığı emir deşifre edildi.

Deşifre edilen emirde Mustafa Kemal Atatürk’ün düşman askerleri tarafından işgal edilen 57’nci Alay’a ait siperlerin tekrar alınması için gerekirse ölmesini emrettiği yazıyor.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN 57’NCİ ALAYA YAZDIĞI EMİR MEKTUBU

Düşman 57’nci Alay’ın sağ tarafındaki siperleri işgal etmiştir. Mezkûr alaya îcâb ederse kâmilen mahv olarak siperlerin istirdâdını emir ettim. Siz de itiyât taburunuzu sol cenâhınıza yanaştırarak iştirâk ettiriniz. Ben 57’nci Alay nezdine gidiyorum. Benimle oraya muvâsalatıma kadar telefonla irtibâtta bulununuz.

“BURADA ŞEHİT OLACAĞIZ AMA BU SİPERLERİ TERK ETMEYECEĞİZ”

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Mustafa Kemal Atatürk’ün askerlerini gece-gündüz hep teyakkuzda tutan ve önderlik eden, canını hiçe sayan ve birçok defa da ölüm tehlikesi atlatmış korkusuz, cesur bir büyük komutan olduğunu söyleyerek, “Çanakkale’yi ‘geçilmez’ yapmak için yeri gelmiş çok sert emirler de vermiştir. O emirlerden bir tanesi de 57’nci Alay’a hitaben de buradan hiç bir suretle hiç bir şekilde ayrılmamak gerektiğini, siperlerin katiyen terk edilmeyeceğini emretmiştir.

Düşmana çok yakın olan Arıburnu’nda savunulan bu siperlerin terk edilmesi halinde terk eden askere subaya bile ölüm emrini vermiştir. Bunun anlamı çok açıktır. Burada öleceğiz, can vereceğiz, şehit olacağız ama bu siperleri terk etmeyeceğiz. Çanakkale’yi geçilmez yapacağız. O yüzden Çanakkale geçilmemiştir, geçilememiştir” dedi.