Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ehliyet Alacaklar Dikkat! Direksiyon Sınav Süresi Uzayacak

Ehliyet sınavıyla ilgili yönetmenlik

Ehliyet sınavıyla ilgili yönetmenlik değişiyor. Sürücü adaylarına direksiyon sınavında park manevrasında iki deneme hakkı verilmesi bekleniyor. Adaylar ‘U dönüşü’ de yapmak durumunda kalabilir. Sınav süresi ise akıcı trafik de eklenerek 40 dakika olacak.

Sürücü adaylarının eğitim standartlarını yükseltmek için yeni yönetmelik hazırlanıyor. Yönetmelik’te, park manevrasında deneme hakkı ikiye çıkacak. Sınav süresinin uzatılması, elektrikli araçlar ve engeliler için de düzenleme bekleniyor.

Düzenlemenin Karayolu Trafik Eylem Planı kapsamında yapılacağını söyleyen İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, “Daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması bekleniyor” dedi.

Murat Tekin, ” Hazırlanan bu yönetmelikle kursiyerlerin direksiyon sınavlarında değişiklikler yapılması planlanmakta. Sınav süresinin daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için 40 dakikaya uzatılması, sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerinin yenilemesi şartlarının gelmesi bekleniyor. Bunlar güvenlik açısından çok önemli. Haberlerde çıkan ‘joker’ denilen, birinin yerine kimliğini değiştirerek başkasının sokulması gibi yasa dışı olayları ortadan kaldıracak bir uygulama. Kişinin kimliğiyle doğrulama yapılarak sınava alınacak. Bu değişiklik yapılarak olası usulsüzlüklerin önüne geçilecek dedi.

PARK KURALIN’DA İKİ HAK

Sürücü adaylarının en çok iki araç arasında sorun yaşadıklarına değinen Murat Tekin ” Bir kursiyerin tek hamlede aracını geri geri gelerek iki arabanın arasına park etmesi gerekiyordu. Bu çok katıydı. Ölümle çok bir bağlantısı olmayan ve eğitimlerin tamamının buraya yoğunlaşmasına sebep olan bir maddeydi. Burada da bir değişiklik yapılması bekleniyor. Adaylar iki araç arasına park ederken ilk hakkında deneme yapacak, eğer başarılı olmazsa çıkacak tekrar manevra yapmayı deneyebilecek” dedi.

ENGELLİLERE KENDİ ARACINDA EĞİTİM

Murat Tekin ” Engelli kursiyerlerin hepsinin çeşit çeşit engelli durumları söz konusu. Bir aracı yüz çeşit engelliye çeviremeyebiliyoruz ama burada da bir değişiklik yapması bekleniyor. Bu konuda sürücü adayına ‘Eğer ehliyet almak istiyorsanız kendi aracınızı temin edebilir, bu araçla kursa kaydolabilir, eğitimlerinizi bu araçla alabilir, mezun olmak için de sınava bu araçla girebilirsiniz. Eğer bunu temin edemiyorsanız bu aracı kiralayabilirsiniz’ diyerek bir alternatif getirilmesini istiyoruz. Bu engelli vatandaşlarımız için de olumlu bir şey. Engelli bireylerimiz geldiğinde kendi aracıyla hem eğitim alabilecek hem de sınav yapabilecek” dedi.

ARTIK SINAVDA ‘U DÖNÜŞÜ’ DE İSTENECEK

Direksiyon sınavlarında motosiklet ve otomobil kullanımı eğitiminde “U dönüşü” manevrasının eklenmesinin öngördüklerini dile getiren Tekin, “Adaylardan iki manevrayla ‘U dönüşü’ yapması istenecek” diye söyledi.