Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

NASA’nın Sessiz Süpersonik Uçağı X-59 Görücüye Çıkmaya Hazırlanıyor!

Ulusal Havacılık ve Uzay

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi ( NASA ) ses duvarını ilk kez sonik patlama olmadan aşmak için çalışmalarına hızla devam ediyor. NASA’nın  X-59 isimli süpersonik uçağı bu hafta görücüye çıkıyor.

İngiletere ve Fransa’nın destekleriyle imalatına başlanan ilk Süpersonik ticari uçak Concırde, ilk uçuşuna 1969 yılında başlamıştı.

Concorde sesten hızlı uçabiliyordu ve meydana gelen talihsizlikler yüzünden bir daha uçmamıştı.

NASA’nın  projesi olan Quesst adını verdiği uçak, ses hızını geçiyor ve gökgürültüsünü andıran patlama sesini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

NASA’nın bu başarısı, yüksek hızlı ticari hava yolculuğunda ” yeni bir çağa ” geçmesi bekleniyor.

NASA X-59 Görücüye Çıkıyor

Ana yükleyici Lockheed Martin ve NASA, 12 Ocak Cuma günü yüksek bir sonik patlama sesi çıkarmayan X-59 uçağını hangardan çıkaracak.

Düzenlenen etkinlik tarafından X-59 tanıtılacak ve yeni uçuşa hazır boyalı halini sergileyecek.

NASA, doğrudan haktan topladığı verileri gürültü endişeleri nedeniyle şu anda kara üzerinde ticari süpersonik uçuşu yasaklanan düzenleyici kurumlarla paylaşacak.

NASA tarafından yapılacak testlerde X-59 başarı sağlarsa, FAA gibi düzenleyici kurumlar süpersonik uçuşlara yeniden izin verilebilir.

X-59’un Bazı Özellikleri

X-59’a güç veren sistem, General Electric’in F414 – GE – 100 motoru olacak. Bu motor Saab Gripen ve F/A – 18S Super Hornet gibi çeşitli savaş uçaklarında halihazırda kullanılıyor.

X-59, 1.42 Mach ya da saatte yaklaşık 1,500 kilometre seyir hızına ve 1.5 Mach yaklaşık 1600 km/s azamı hıza ulaşacak şekilde tasarlandı.